Aanleiding

Na bijna twee jaar zonder festivals, feesten en stapavonden, kunnen jongeren eindelijk weer. Dit betekent ook dat er extra hard wordt gefeest: KNALDRANG! Om ervoor te zorgen dat jongeren deze zomer veilige keuzes maken na een avondje uit ontwikkelden we samen met TeamAlert Rij Drugsvrij.

De campagne stimuleert jongeren om voorafgaand aan een (huis)feestje of festival de juiste keuze voor vervoer te maken. In plaats van dat zij onder invloed van harddrugs autorijden, regelen zij een nuchtere bestuurder of alternatief vervoer (zoals een taxi of ov). 

Resultaat

Het resultaat is een toegankelijke gelaagde online campagne. Allereerst creëren we bewustzijn onder jongeren. Via de campagneboodschap ‘Plan je trip. Rij drugsvrij’ worden jongeren op social media aangemoedigd om vooraf een veilige keuze voor vervoer te maken. In verschillende korte video’s zien ze jongeren na een feestje een taxi, trein of bus naar huis nemen.

Vervolgens stimuleren we interactie. In deze fase voeren jongeren via social media een korte actie uit. Dit doen zij door bijvoorbeeld mee te doen aan een poll of quizvraag rondom het thema. Na het geven van een reactie motiveren we hen door te klikken naar de campagnesite waar ze aanvullende en aansprekende informatie rondom rijden onder invloed kunnen lezen.

In de laatste fase van de campagne gaan jongeren de belofte aan om niet onder invloed van drugs te rijden. Door de jongeren een schriftelijke belofte aan te laten we hen committeren aan het gewenste gedrag. Dit vergroot de kans dat ze het gewenste gedrag daadwerkelijk gaan uitvoeren. Het invullen van de deal wordt aangejaagd door verschillende (micro)influencers die laten zien hoe zij na een feest of festival veilig thuiskomen. Hiermee wordt een veilige sociale norm gezet dat het rijden onder invloed van drugs niet oké is.

Bekijk de campagne Rij drugsvrij

Ook impact maken?
Laten we praten!

Plan nu jouw gratis adviesgesprek of neem vandaag nog contact op met Buro Haai via: 06 287 449 44 of lonneke@burohaai.nl

Bekijk ook

Slim Energie Besparen

Slim Energie Besparen

Levert meer op dan je denkt

Tij Festival

Tij Festival

Samenleven met een stijgende zeespiegel!